5 Aralık 2007 Çarşamba

BÜTÇEYİ FAİZ YUTTU

Bütçeyi faiz yuttu
Bütçeyi faiz yuttu

TBMM Genel Kurulu’nda başlayan bütçe görüşmelerine “faiz” rakamlarının yüksekliği damgasını vurdu. Bütün ülkenin bir yıl boyunca ürettiği gelirin dörtte biri yine faize gidiyor. 226 milyar YTL’lik 2008 bütçesinden faize ödenecek miktar tam 56 milyar YTL.

Bütçe’nin 4’te biri faize gidecek

2008 Bütçesi’nin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başladı. Bu yıl 14,9 milyar YTL olarak gerçekleşmesi hesaplanan bütçe açığının 2008’de 18 milyar YTL’ye ulaşması bekleniyor. Faiz dışı fazladaki hedef ise, 38 milyar YTL. Faize ödenecek miktar ise, 56 milyar YTL.

İcraat makamı mı, şikayet makamı mı?
MALIYE Bakanı Kemal Unakıtan ise, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunarak, “Petrol fiyatlarındaki artış bizim elimizde değil. Fiyatların artması, ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Artışları dikkatle izliyoruz” dedi.

Ebubekir Gülüm
AKP hükümetinin hazırladığı 2008 yılı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başladı. Bu yıl 14,9 milyar YTL olarak gerçekleşmesi hesaplanan bütçe açığının 2008’de 18 milyar YTL’ye ulaşması bekleniyor. Faiz dışı fazladaki hedef ise, 38 milyar YTL. Faize ödenecek miktar ise, 56 milyar YTL. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunarak, “Petrol fiyatlarındaki artış bizim elimizde değil. Fiyatların artması, ekonomimize olumsuz yönde etkilemektedir. Artışları dikkatle izliyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulundaki, bütçe maratonu başladı. 2008 bütçesi Meclis’te, 4-14 Aralık 2007 tarihleri arasında kesintisiz olarak görüşülecek. 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2006 Yılı Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu Tasarısının görüşmeleri hareketli başladı.

Genel Kurul’da 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına ilişkin sunuş konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan muhalefet sıralarından kendisine laf atan milletvekillerine kendi üslubunca cevap verdi. Unakıtan, "Burada önemli bilgiler veriyorum. Öyle laf atmakla olmaz. Burayı iyi dinlemek lazım. Bu bilgileri de her zaman vermem ona göre" dedi. Meclis sıralarını dolduran vekillerin Unakıtan'ın sözlerine alkışla karşılık vermeleri üzerine Unakıtan sözlerine bizleri alkışlamaya devam edeceksiniz şeklinde son verdi.

2008 yılı makro ekonomik büyüklükler ve maliye politikası hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Unakıtan, GSMH’nin 716,6 milyar YTL, büyümenin ise yüzde 5,5 öngörüldüğünü söyledi. Gelecek yıl sonu TÜFE’nin yüzde 4 olarak hedeflendiğinin altını çizen Unakıtan, ihratacın 117 ve ithalatın ise 182 milyar YTL olarak tahmin edildiğinin kaydetti. Kişi başına gelirin 2008’de 7 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Unakıtan, satın alma gücü paritesine göre ise kişi başına gelirin 9681 dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

Bütçe konuşmasında IMF’den hiç bahsetmeden mali disiplin üzerinde duran Bakan Unakıtan, “Sıkı sıkıya bağlı kaldığımız mali disiplin sayesinde bütçe açığında çok önemli iyileşmeler sağladık. Bu nedenle, mali disipline bağlı kalmaktan başka alternatifimiz yoktur. Aksi halde, her şey eskiye döner” dedi.

2008’deki bütçe giderlerinin 222,6, gelirlerin ise 204,6 milyar YTL olduğunun altını çizen Unakıtan, bütçe açığının ise 18 ve faiz dışı fazlanın ise 38 milyar YTL öngörüldüğünü söyledi. Unakıtan, bütçe giderlerinden 2008’de faize 56 milyar YTL ödeneceğini açıkladı.

Cari açığın artmasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Unakıtan, 2001 krizi sonrası dönemde artın özel sektör yatırımları, hızlı büyüme, dünya hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve özel kesim tasarruf oranındaki düşüş, cari işlemler dengesinin açık vermesine yol açtığını kaydetti. Bu yıl sonunda enerji giderlerinin 30 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Unakıtan, “Cari açığın sürdürülebilirliği hususunda mevcut durumda bir riski yok” dedi. Cari açığın sıcak para girişi ile değil doğrudan yabancı sermaye girişi ve uzun vadeli kredilerle finanse edildiğini belirten Unakıtan, 2007 Ocak-Eylül döneminde 15,3 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişinin cari açığın yüzde 59’unu finanse ettiğini hatırlattı.

Doğrudan yabancı sermaye açısından Türkiye’nin altın yıllarını yaşadığını vurgulayan Bakan Unakıtan, 2002 yılı ve öncesinde yıllık ortalama 1 milyar dolar düzeyinde olan doğrudan yabancı sermaye girişinin kendi dönemlerinde giderek arttığını, 2005’de 10 milyar dolara, 2006 yılında ise 20 milyar dolara yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını vurguladı. Unakıtan, “Son yıllardaki bu olağanüstü artışla, ülkemiz OECD ülkeleri arasında son 10 yılda en çok net doğrudan yabancı sermaye çeken 6’ıncı ülke oldu” diye konuştu. Unakıtan, 2007 Ocak-Eylül döneminde 15,3 milyar dolara ulaşan doğrudan yabancı sermaye girişinin 2006 yılının ardından 2007 yılında da yüksek düzeyde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Hiç yorum yok: