4 Aralık 2007 Salı

İNSANİ KALKINMA RAPORU’NDA ŞOK TESPİT

Trinidad Tobago’nun GERiSiNDE KALDIK
İNSANİ KALKINMA RAPORU’NDA ŞOK TESPİT

Trinidad Tobago’nun GERiSiNDE KALDIK

Türkiye’nin acı gerçeği BM Kalkınma Programı’nın raporuna da yansıdı. Yoksul insanların sayısındaki artış dünyanın tehlikeli bir kırılma noktasına doğru gittiğini gösteriyor.

Tartışmalar arasında kaynadı
BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı 2007 senesi İnsani Kalkınmışlık Raporunu yayınladı. Rapor, uçak kazası, milli maç ve sınır ötesi operasyon tartışmaları arasında kaynadı. Hükümetin hoşnut olmadığı ve kamuoyundan adeta kaçırılan raporda, ülke vatandaşlarının ortalama ömrü, eğitimin ortalama durumu ve gerçek gelir seviyeleri ölçülerek insani kalkınma durumu belirlendi.

Raporda Türkiye 84. sırada
İNSANİ Kalkınma Endeksi’nde Türkiye, 177 ülke içinde 84. sırada bulunuyor. İnsani Gelişme Endeksi’nde Türkiye, Saint Lucia, Kolombiya, Ukrayna, Samoa Adaları, Tayland, Dominik, Çin, Ermenistan, İsrail, Yunanistan, Slovenya, Kıbrıs, Arjantin, Şili, Slovakya, Litvanya, Estonya, Letonya, Tonga, Trinidad-Tobago, Romanya, Makedonya ve Brezilya’nın arkasında yer aldı.

HABER MERKEZİ
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 2007 senesi İnsani Kalkınmışlık Raporunu yayınladı. Başında Kemal Derviş’in bulunduğu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın ‘İnsani Kalkınma Raporu’, gündem yoğunluğu yüzünden kaynadı. 27 Kasım 2007 tarihinde açıklanan Rapor, uçak kazası, milli maç ve sınır ötesi operasyon gündemi arasında üzerinde durulmadan geçiştirildi.

“Kırılma noktası”na doğru
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişme Raporu, dünyanın en yoksul ülkeleri ve onların en yoksul vatandaşları başta olmak üzere dünyayı aşağıya doğru bir sarmalın içine hapsedebilecek, milyonlarca insanı yetersiz beslenmeyle, su eksikliğiyle, ekolojik tehditlerle ve geçim kaynaklarının yok olmasıyla karşı karşıya bırakabilecek bir “kırılma noktası”na doğru sürüklendiğine dikkat çekiyor.

Hükümetin hoşnut olmadığı ve kamuoyundan adeta kaçırılan raporda, ülke vatandaşlarının ortalama ömrü, eğitimin ortalama durumu ve gerçek gelir seviyeleri gibi parametreler ölçülmüş.

RAPORA GÖRE ÜLKELERİN KONUMLARI:
Türkiye’de Ortalama hayat süresi; 71.4 yıl. 15 yaş üstü nüfus için okuma yazma oranı ise yüzde 87.4. Türkiye’de Kişi başına düşen gayri safi milli hasıla ise 8.407 dolar. Rapora göre Türkiye bu durumu ile 2007 İnsani Kalkınma Endeksi’nde, 177 ülke içinde 84. sırada bulunuyor. Rapora göre Türkiye, insani gelişim endeksi değeri oranında ise OECD bölgesi içinde son sırada. İzlanda’nın birinci olduğu sıralamada, Brezilya, Çin ve Hindistan dahil olmak üzere birçok ülkede insani gelişme son 30 yılda artmış. Yunanistan ise insani gelişim endeksi oranında Türkiye’ye fark atarak, 24’üncü sırada bulunuyor.
Ortalama ömür, eğitim ve ayarlanmış gerçek gelir alanlarındaki seviyelerin ölçüldüğü, İnsani Gelişme Endeksi’nde (HDI) Türkiye şu ülkelerden geride kaldı: Saint Lucia, Kazakistan, 74 Venezüella, Kolombiya, Ukrayna, Samoa Adaları, Tayland, Dominik Cumhuriyeti, Çin, Ermenistan, Israil, Yunanistan, Slovenya, Kıbrıs, Barbados, Çek Cumhuriyeti, Malta, Macaristan, Arjantin, Şili, Slovakya, Litvanya, Estonya, Letonya, Uruguay, Hırvatistan, Kosta Rika, Bahamalar, Küba, Meksika, Tonga, Trinidad-Tobago, Romanya, Malezya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya ve Brezilya.

Hiç yorum yok: