Gül, Halman’a borcunu ödedi
1997 yılında ‘din cephesi delinmeli ve parçalanmalı’ diyen Prof. Halman, Cumhurbaşkanı Gül’ün sofrasında şarap içerek, ılımlı İslam sohbeti yaptı.
Fikir Sofrası’nın ilk konuğu
Refah Partisi’ni bölmek için ‘Kurtlar Sofrası’nda planlar yapan Prof. Talat Halman dönemin Refahlısı şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Fikir Sofrası’na konuk oldu. Halman, 1997 yılında Milliyet Gazetesi’nde ‘RP’yi bölmek’ başlıklı yazısında, Refah Partisi’nden üç parti çıkarmanın hesabını yapıyor ve şöyle diyordu: “Refah bölünmese bile, yeni din partileri kurulması mümkündür… Milletçe okuyalım, üfleyelim de birleşik din cephesi delinsin, bölünsün, parçalansın”.
Refah’ı bölme düşü
‘Fikir Sofrası’nın ilkine ilk Kültür Bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman’ın davet edilmesi dikkat çekici bulunuyor. 28 Şubat’ın geride kaldığı ve ortamın sürekli gerilmeye çalışıldığı bir dönemde Halman 30 Nisan 1997 tarihli Milliyet gazetesinde ‘RP’yi bölmek’ başlıklı bir yazıya imza atmıştı. Halman burada, Refahyol Hükümeti’nin akıbeti ne olursa olsun, RP'nin bir parti olarak bölünmesi, daha iyisi, parçalanması yönündeki görüşlerini aktarırken, “RP’de yakın gelecekte çatlamalar, kopmalar olması beklenebilir. Refah bölünmese bile, yeni din partileri kurulması mümkündür” diyordu.
MEHMET BAYDEMİR
Medyada günlerdir yer bulan ve içeriğinden çok rakı-leblebi muhabbetinin ön planda tutulduğu ‘Fikir Sofrası’nın ilki önceki gün gerçekleştirildi. Atatürk’ün sofralarına benzetildiği için gazetelerin yoğun bir biçimde içki içilip içilmediği konusunda yoğunlaştığı sofranın ilk konuğu dikkat çekti. Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen buluşmada Cumhurbaşkanı Gül, ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve ilk Kültür Bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman’ı ‘Fikir Sofrası’nın ilkine konuk olarak çağırdı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu'nun da katıldığı yemekte ‘Ilımlı İslam' başta olmak üzere pek çok konuda sohbet edildi.
Refah’ı bölme düşü
‘Fikir Sofrası’nın ilkine ilk Kültür Bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman’ın davet edilmesi dikkat çekici bulunuyor. 28 Şubat’ın geride kaldığı ve ortamın sürekli gerilmeye çalışıldığı bir dönemde Halman 30 Nisan 1997 tarihli Milliyet gazetesinde ‘RP’yi bölmek’ başlıklı bir yazıya imza atmıştı. Halman burada, Refahyol Hükümeti’nin akıbeti ne olursa olsun, RP'nin bir parti olarak bölünmesi, daha iyisi, parçalanması yönündeki görüşlerini aktarırken, “RP’de yakın gelecekte çatlamalar, kopmalar olması beklenebilir. Refah bölünmese bile, yeni din partileri kurulması mümkündür” diyordu.
“Düşünün, Refah’tan üç parti doğarsa...”
Aynı makalede Halman, “Düşünün, Refah’tan üç parti doğarsa... Milletçe okuyalım, üfleyelim de birleşik din cephesi delinsin, bölünsün, parçalansın. Demokrasi denememizin hayırlı bir gelişme göstermesi, Refah’ın zayıflamasıyla, din partisine giden oyların bölünmesiyle olacaktır. Öteki partiler akıllarını başlarına toplamadıkları için, tek çıkar yolumuz bu olsa gerek.” diyerek Refah Partisi’nin bir an önce bölünmesi gerektiğini vurguluyordu. Halman’ın düşlediği bölünme o tarihlerde gerçekleşmedi ama 2000’li yıllarla birlikte bu ‘hayal’in yavaş yavaş ‘gerçek’leştiği ortaya çıktı. Ve 2001 yılında Refah Partisi’nin varisi olan Fazilet Partisi’nin kapatılmasıyla Saadet Partisi kuruldu. Ancak AKP’nin de kısa bir süre sonra kurulmasıyla bu bölünme gerçekleşmiş oldu.
Civaoğlu, Fazilet’in bölüneceğini 3 yıl önce bildi
Öte yandan Halman’ın ‘bölme’ düşünden yalnızca bir sene 5 ay sonra 24 Eylül 1998’de yine Milliyet’te Güneri Civaoğlu, “Siyasetin odaklarında FP’yi bölme planı yapılmıştı... Recep Tayyip Erdoğan ismi iyice cilalanıp parlatılacaktı. FP’nin başına geçerse, bu partiyi –neredeyse– tek başına iktidara taşıyacağı havası estirilecekti. Erbakan elbette buna razı olmayacaktı. Erdoğan, peşine 40–50 milletvekili takarak FP’den kopacaktı. Yeni bir parti kuracaktı.” ifadelerini kullanıyordu. Civaoğlu’nun belirttiği gibi Erdoğan ismi iyice cilalandı ve tek başına iktidar olma havası verildi. Elbette Milli Görüş hareketi kurucularının bu estirilen ‘hava’ya razı olmaları mümkün değildi. Civaoğlu’nun 1998 yılında belirttiği gibi Erdoğan yeni bir parti (AKP–2001) kuracaktı.
Bulaç: Kehanet olsa da
Bir diğer kayda değer makale de 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce 24 Temmuz’da Zaman yazarı Ali Bulaç tarafından kaleme alınmıştı. ‘Komplo olsa da’ başlığı taşıyan makalede Talat Halman’ın RP, Güneri Cıvaoğlu’nun FP’ye ilişkin söylediklerinin neredeyse kehanet türünden şeyler olduğunu şaşkınlıkla dile getiren Bulaç, “Sanki her şey öngörüldüğü gibi vuku buldu.” ifadelerini kullanıyordu.
Bulaç’ın da dediği gibi bu kehanetler vukuu buldu ve Erdoğan 2 dönem tek başına iktidar oldu. Refah Partisi’ni bölmek için ‘Kurtlar Sofrası’nda planlar yapan Prof. Talat Halman ise dönemin Refahlısı şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Fikir Sofrası’na konuk oldu.
İşte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Fikir Sofrası’na katılıp şarap içerek, ılımlı İslam sohbeti yapan Prof. Dr. Talat Halman’ın 30 Nisan 1997 yılında Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan ‘”RP’yi bölmek” isimli yazısının metni….
RP’yi bölmek
HÜKÜMETİN akıbeti ne olursa olsun, RP'nin bir parti olarak bölünmesi, daha iyisi, parçalanması, ülkemizin siyasal geleceği için hayırlı uğurlu olacak. 70 yıl boyunca laik yönetim egemen olduktan sonra, birleşik bir İslam cephesi oluştu. Devlet işlerinde biraz daha fazla din unsuru olmasını isteyen ılımlı dindarlardan tutun da amansız yobazlara, Batı düşmanlarından mutlak köktendincilere, nostaljik gelenekçilerden iflah olmaz gericilere kadar, türlü türlü seçmenler, RP'ye doluştular. Aleviler ve Fethullah Hocacılar RP'yi tutmadı ama laik partilerin bocaladığı ve bölündüğü bir dönemde, değişik kesimlerdeki müminler, kendileri için tek seçenek olarak RP'yi gördüler. Yurt dışında, Türk ve Müslüman oldukları için horlanan işçiler, Hıristiyanlığa karşı kırgın ve kızgın tepkilerle, RP'ye para yağdırdılar.
Şimdi, "sekiz yıl" anlaşmazlığı yüzünden, RP içinde çekişmeler, çatışmalar başladı. Başka inanç ve strateji ayrılıkları da baş gösterebilir. Aslında, sosyal demokratlar gibi, din partilerinde de, görüş farkları yüzünden bölünmeler olması doğaldır. RP'de yakın gelecekte çatlamalar, kopmalar olması beklenebilir. Refah bölünmese bile, yeni din partileri kurulması mümkündür. Düşünün, Refah'tan üç parti doğarsa bundan sonraki seçimlerde hiçbiri barajı aşamayabilir. Ya da, yepyeni bir din partisi kurulursa, RP ve yeni parti, belki küçümen partiler olurlar TBMM'de, Milletçe okuyalım, üfleyelim de birleşik din cephesi delinsin, bölünsün, parçalansın. Demokrasi denememizin hayırlı bir gelişme göstermesi, Refah'ın zayıflamasıyla, din partisine giden oyların bölünmesiyle olacaktır. Öteki partiler akıllarını başlarına, toplamadıkları için, tek çıkar yolumuz bu olsa gerek.
Talat Halman 30 Nisan 1997 Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder